CB66 passer på havmiljøet

CB66 lancerer hermed havmiljø initiativ til klassens stævner der opfordrer alle sejlere til at passe ekstra på miljøet på land såvel som til vands.

Specifikt sigter vi mod at afskaffe brug af engangs plastik og engangs-batterier samt indsamle affald så klassens stævner bliver miljøvenlige· Op til stævnerne bliver bådene klargjort med bionedbrydelig sæbe og efter stævnet bliver der ryddet fornuftigt op.

Målet er at alle sejlere yder den ekstra indsats for miljøet. Derfor vil de både der lever op til en række specifikke krav får tilføjet en miljø icon i resultatlisten og ved stævnets afslutning modtages en miljø bonus. Afhængig af stævneformat vil bonusen være fra et fratrukket point helt op til en ekstra sejlads fratrækker.

Sæsonen 2021 bliver en indkøringsfase i CB66 klassen hvor sejlerne skal anskaffe udstyret og arbejde med rutinerne og fra starten af 2022 er det alvor.

I det følgende finder du en guide til miljørigtig sejlads samt det regelsæt der skal overholdes for at modtage miljø-bonus.

Nedenstående kan hentes som PDF her.

Guide til bådens udstyr

Nedenfor kommer en række input til hvordan man kan overholde reglerne. Disse input er ment som inspiration til sejlerne og er ikke regler til hvordan man skal løse opgaven. Ser man en anden måde at løse tingene på er man yderst velkommen.

Bådvask
Efter en tur på landevejen skal båden jo lige rengøres. Det foregår på havnen og shampooen en-der derfor ofte i havet. Naturligvis skal sæben derfor være bionedbrydeligt samt uden svovl. Op til stævnerne vil der være gratis adgang til sæben så der er ingen undskyldninger.

Drikkedunke
Som miljøvenligt alternativ til at købe vand på flaske skal bådene medbringe et antal drikkedunke og eventuelt en stor dunk til opfyldning mellem sejladserne.

Lettest er nok at medbringe 2-3 drikkedunker per sejler så man ikke løber tør. Alternativet kan man medbringe stor dunk og fylde op mellem sejladserne. Det sidste er afprøvet af DEN-107 i sæsonen 2019-2020 og fungerer problemfrit så længe alle drikker den samme blanding.

CB66 klassen arbejder på en smart taske / holder til 6 drikkedunke der passer til båden så dunkene ikke roder rundt i båden.

Madpakker, frugt og snacks
Uden plastik indpakning kan det være en udfordring at opbevare mad tørt i båden og det kræver lidt omtanke og forberedelse inden man kommer til stævnet.

En mulighed er at bruge dry-bags til opbevaring. De er vandtætte, lette at åbne og lukke og holder mad og snaks tørt hele dagen igennem selv om man åbner dem flere gange. Da de samtidig er lette at rengøre og tørre på land er det hygiejniske osse på plads.

En anden mulighed er at medbringe en større vandtæt kasse i båden hvor det hele kan være i. Der kan også sys tasker af gamle sejl, men de kan nok ikke forventes at være vandtætte og tjener nok mere til transport på land.

Der er givetvis mange måder at løse opgaven på så bare det ikke inkluderer engangs plastik er sagen bøf.

Genbrug af gamle sejl
Der bedste måde at genbruge gamle sejl er at sælge dem til andre sejlere der kan have glæde af dem.

Er de helt udtjente så er CB66 klassen er i gang med at udvikle skabeloner så ældre sejl kan sys om og få et nyt liv som spilerbrønds pose , drikkedunks taske, cockpit telt eller sejlposer.

Ved hjælp af skabelonerne er det ganske let at sy sejlene om så de kan benyttes mange år frem-over.

Instrumenter
CB66 klassens både har ikke fast elektrisk installation. Derfor et alt elektronik drevet af indbyggede batterier og det er vores mål at der benyttes opladelige batterier i alt udstyr.

Udstyrslisten dækker ofte elektronisk kompas, GPS fartmåler og lanterner.

Lanterner
Der benyttes normalt de batteridrevne Navisafe lanterner, der har 3 stk AAA batterier som energikilde. Disse batterier kan erstattes af almindelige opladelige batterier af Ni-Mh typen og der er ikke nogen specielle krav.

TackTick Digitalt magnetisk kompas.
Dette kompas har indbygget solcelle og opladeligt batteri. Instrumentet opfylder kravene uden videre.
Opladning foregår enten i solen eller med en LED lampe på land.

Velocitek ProStart
Dette instrument findes i 2 udgaver som gennemgås i det følgende.

2020 udgave Den nye 2020 udgave har indbygget genopladeligt lithium batteri og opfylder der-med kravene.

2010 udgave Den oprindelige 2010 udgave bruger 3 stk AA batterier. Disse skal erstattes med 3 stk genopladelige lithium AA-batterier. Dette er en særlig type af genopladelige batterier der holder spændingen på 1,5v lige til de er flade. De traditionelle genopladelige AA-batterier af typen Ni-Mh kan kun trække instrumentet ganske kort tid og er uegnet til formålet.

Batterier AA-Lithium
Lithium AA batterierne sælges under følgende mærker : Kentli, Jugee, ZNTER, CES.

Indeni disse batterier er der foruden selve lithium cellen et elektrisk kredsløb (buck converter) der konverterer de 3,7 volt ned til 1,5 volt. Efterhånden som cellen aflades justerer kredsløbet så der fortsat ydes 1,5 volt.

Kentli og Jugee har special oplader og kan kun oplades med denne. Køb derfor opladeren sammen med batterierne.

ZNTER og CES har et USB stik indbygget direkte i hvert eneste batteri. Derfor behøver man ikke en oplader, men bruger en normal telefonoplader. De leveres typisk med et blæksprutte kabel så 4 batterier samtidigt kan tilsluttes den samme oplader.

Hvilke batterier der er mest vandsikre er endnu ikke testet.

For de teknisk interesserede er her yderligere information og YouTube har selvfølgelig flere vide-oer klar.

https://lygte-info.dk/review/batteries2012/Kentli%20AA%202800mWh%20%28Blue%29%20UK.html

Formelt regelsæt

Krav til både
§1 Der må ikke findes engangs plastik på båden. Hverken i havnen eller under sejlads. Udtrykket plastik dækker over plastikposer, drikkeflasker o.s.v.

§2 Undtagelse fra regel §1 er
– bio-affaldspose(r)
– et styk affaldspose samt toilet poser
– emballage på mad købt i en butik.

§3 Alle batterier på båden skal være genopladelige.

§4 Til vask af både skal der benyttes en bionedbrydelig shampoo uden fosfat.

§5 Alt affald skal bringes tilbage på land og må ikke smides i havet.

§6 opfyldes kravene i §1-5 ovenfor honoreres indsatsen med en miljø mærke i resultatlisten samt miljø bonus godtgørelse i henhold til Notice of Race (NOR).

Krav til stævner
§1 Der er fri adgang til bionedbrydelig sæbe før og efter stævnet.

§2 Stævnet må ikke udlevere plastik poser til f.eks madpakker. Det er sejlernes eget ansvar selv at at løse denne del. Der må gerne udleveres madpapir.

§3 Der må ikke udleveres købe-vand-flasker til sejlerne. Sejlerne har fri adgang til vandhane således at drikkedunke kan fyldes.

§4 Stævnet må ikke benyttes plastik engangs service. Service må gerne være lavet af plastik der kan vaskes op og genanvendes.

§5 Der skal være mulighed for affaldssortering direkte i sække på havnen. Sejlerne hjælper med behørig bortskaffelse og transport efter stævnet.