Frostbite i -8 grader 2023

Forfatter: Per BaatrupFoto: Gitte Louise Juhl

Frostbite er et årligt tilbagevendende stævne, der afvikles på øen Marstrand nord for Göteborg i weekenden med første Advent.

Otte svenske og tre danske CB66’er deltog i årets Frostbite 2023

I 2023 falder Juleaften på en søndag, så der var nogen tvivl, om det skulle være 25.-26. november eller 2.-3. december. CB66 Klassen’s formand (red: i Danmark), Jesper Arentoft, er skarp på højtiderne og skar igennem: “når 24. december ligger på en søndag, så er det sammenfaldende med 4. Advent og derfor sejler vi 2.-3. december”, og sådan blev det så.

Turen derop er ganske lang og tager cirka 6 timer med bådtraileren på slæb. Fra Hellerup er Helsingør-Helsingborg færgen lidt hurtigere end broen, men koster også væsentligt mere. Færgen har dog den praktiske fordel, at man kan shoppe lidt chokolade, læskende drikke eller andre forglemmelser under overfarten.

I år kører Attention Solutions først fra Hellerup og Donatella har derfor opgaven med reservehjulet, så vi i nødstilfælde kan lave en makkerredning på turen. Det bliver selvfølgelig ikke nødvendigt, men på Donatella er vi blevet klog af skade på de lange ture.

Vel ankomne til Koön er det med at komme igang med tilriggingen, som foregår i frostvejr og mørke. Bedste insider tip er at medbringe et par pandelamper, så man kan se, hvad man laver og samtidig har begge hænder fri, når masten skal rejses. Allerede dér forstår man, at det er et helt særligt stævne på kalenderen.

Der sejles mod mærket nedenfor Carlstens imponerende fæstning på Marstrandsøen.

Efter søsætning går turen over til Marstrandsøen. Al baggage læsses i båden, hvorefter man stille ror afsted op gennem havnen i lysskæret af juletræer. Det er en flot tur, hvor ø- og julestemningen melder sig.

Vi bor på et timeshare hotel ‘Villa Maritime’ i 4 personers lejligheder bestående af en “festsal” (aka køkken-alrum) og 2 soveværelser. I det ene sover man som udgangspunkt ved siden af hinanden, imens man på det andet sover ovenpå hinanden (aka køjesenge).

Fra morgenmadsbuffeten lørdag morgen er der fri udsigt over baneområdet og det ser skøøøønt ud med høj sol fra morgenstunden. Termometeret viser dog -8 grader og da der er faldet en del sne i nattens løb, kræver det en lidt anderledes indsats at få bådene klar til sejlads end normalt.

På Donatella har vi en kost med til at feje sneen ud af båden. Det er lidt omstændeligt og tager 10 minutter at blive snefri, men løser til gengæld også opgaven fint. Alternativet er at bruge pøsen og pøse saltvand på båden. Det fjerner sneen øjeblikkeligt, men i -8 grader er der efterfølgende småglat på dækket.

Lidt mere anderledes indsats at få bådene klar til sejlads end normalt. Her Per Baatrup i aktion med snefejning på fordækket.

Seglings Selskab Marstrand er meget erfaren i afvikling af stævner og vi sejler på den berømte match race bane, hvor svenske Bjørn Hansen altid vinder. Da vinden kommer fra øst, og ikke vest som vanligt, kan hans vinderopskrift “helt ind under klippen før man vender” dog ikke bruges, så taktikken bliver fri luft og fart i kassen.

Både luft og vand er ganske koldt så SS Marstrand har selvfølgelig fokus på sikkerheden. Der er op til flere RIB både på banen som er klar til assistance og de kommunikerer hyppigt om situationen på VHF radioen. Stævnet ender heldigvis uden nogen ryger en tur i vandet – end ikke vinterbadning fra broen.

To huer, luffer og Fladen flydedragt – komforten er i orden og Gitte Louise Juhl fuldt beskæftiget i RIB-en som fotograf!

I hver sejlads sejles der to runder. På første runde skal vi runde et forhindrings slagmærke inde i havnen, hvor vinden driller, da der er helt vindstille. Anden runde er op-ned og taktikken er mere åben, så alle er meget opmærksomme på forholdene.

De tre danske både viser topform fra morgenstunden og skiftes til at tage sejren i de tre første sejladser, endog i nummerorden DEN 107, DEN 155, DEN 165. Over weekenden er det dog kun DEN155, der kan holde kadencen oppe og ender som samlet vinder af stævnet.

DEN 155 Mænd der elsker kvinder (Hellerup Sejlklub) – vinderne af årets Frostbite 2023

DEN 165 Attention Solutions (Hellerup Sejlklub)

DEN 107 Donatella (Hellerup Sejlklub)

Restaurant Storm på hotel ‘Villa Maritime’ er desværre blæst corona-konkurs, så regatta middagen lørdag aften bliver i sidste øjeblik flyttet til Restaurant Mamas. Man kan godt mærke det er Mamas debut med Frostbites stævnet. Restauranten kører med portionsanretninger og det massive rykind med 50+ gæster presser serveringen til det yderste. Alle får efterhånden noget at spise, men de sidste portioner ender med at blive serveret kolde. Med coronaen nu på mere afstand, kunne man i 2024 overveje en buffet anretning, således at det hele går lidt hurtigere.

Efter middagen er der traditionen tro referat forbud, men jeg kan godt afsløre at vi gik i samlet flok i Grand Hotel Baren.

Søndag stod den endnu engang på snerydning, skønne sejladser og stævnet blev afsluttet med en sen frokost på Mamas.

På hjemturen kører det hele i omvendt rækkefølge og da vi ankommer til Hellerup søndag aften virker det som en uges ferie.

Save the dates! Næste års Frostbite afholdes i weekenden 30. nov. – 1. dec. 2024.

Vel mødt i Marstrand 2024!